postheadericon Музикален отдел

postheadericon "Вражалец"

"ВРАЖАЛЕЦ"

мюзикъл

музика Дечо Таралежков, по пиесата на Ст. Л. Костов

режисьор Гълъб Бочуков

.

Постановъчен екип:

Режисьор - Гълъб Бочуков

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Диригент - Васил Вълчев

Сценография и костюми - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданов

Хормайстор - Яница Брънзелова

.

Музикално - драматичен театър „Константин Кисимов“ Велико Търново представя отново за първи път в сценичен вариант още един мюзикъл по музика на Дечо Таралежков- „Вражалец“ по едноименната пиеса на Ст. Л. Костов.

.

В класическия прочит на мюзикъла „Вражалец“, без фалшиво осъвременяване, зрителят няма да открие дори и нотка от морализиране, а един ярък разказ за оплетените в мрежата на мошеника – вражалец селяни, за да станат жертва на своята алчност.

Независимо от точните и доста тъжни наблюдения върху несъвършенствата на човешката природа, текстът на Ст. Л. Костов излъчва необичайна жизнерадост. Смехът е чист, лишен от злорадство, чужд на гаврата.

Eдна история за наивността, глупостта, алчността, но пресъздадена по забавен и ироничен начин. Именно това я прави желана, търсена и интересна за публиката. Но уви, звучи и съвременно.

Постарахме се да изненадаме публиката с едно живо, пъргаво и весело представление.

Произведението на Ст. Л. Костов в пълния му блясък ще имат възможност да видят единствено зрителите на великотърновския театър, тъй като той единствен представя мюзикъла „Вражалец“ в сценичен вариант.

Спектакъл, който ще ни накара да се посмеем, но и да се замислим заедно.Vrajalect-postr-site

 

postheadericon "Теменужката от Монмартър"

оперета от Имре Калман

за пръв път по оригиналната версия

.

Режисьор-постановчик - Бойко Богданов

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Диригент - Васил Вълчев

Сценография костюми - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданова

Хормайстор - Яница Брънзелова

.

С участието на: солисти, актьори, оркестър, хор и балет на МДТ "К. Кисимов"

.

„Теменужката от Монмартър”

е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата австро-унгареца Имре Калман.Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл.

За основа на либретото на „La violette de Montmartre”, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд,е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже.

Историята е мила, простичка и, в известен смисъл, романтично-мечтателна: разказ за мечтите и живота на три момчета музикант, художник и поет. Те са от оня вид „хвърчащи” хора, на които у нас често им притурят определението, че вместо да трупат материални блага /пари и власт/, бохемстват. Заедно с тяхната история е представена и историята на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата и далеч преди чудото да връхлети нашата теменужка Виолета, постига своя мечтан успех...слава, лукс, пари...И когато го постига, признава на своя любим, че има всичко „освен...любов”.

В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени – преуспяващата леконравна авантюристка Нинон и влюбеното скромно дете на улицата, което пее като чучулига, трудолюбивото и стеснително момиче Виолета.

В края на нашия спектакъл, както често се случва в оперетата, тук всички са щастливи. Омъжената за богат генерал-министър на изящните изкуства Нинон намира своя истински път в живота, отказвайки се от сценична кариера, за да живее в лукс и да отглеждат заедно с генерала коне... А Виолета, изгряла като новата парижка звезда в деня на премиерата на оперетата - произведение на нашите трима главни герои, получава, освен възторжените аплаузи на публиката, любовта на художника Раул и сензационната новина, че е.../това няма да ви издадем, ще го научите на финала на представлението/.

poster-Теменужката-site

 

postheadericon "Баядерка"

Режисьор - Петко Бонев

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Диригент - Васил Вълчев

Сценография и костюми - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданова

Хормайстор - Яница Брънзелова

Помощник режисьор - Румяна Атанасова

.

В основата на либретото на "Баядерка", създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте, вплетена в приказна индийска екзотика и прекрасната музика на Имре Калман.

В подобен на приказка сюжет, богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепиенд.

.

"Баядерка" е написана в безкрайно щастлив и продуктивен за Имре Калман период. Тя е сред трите му гениални творби - "Царицата на чардаша", "Баядерка", "Графиня Марица". Но "Баядерка" се откроява заради невероятната интонационна палитра - Париж, началото на Декаденса, появата на фокстрот и кан-кан ще зашеметят публиката.

.

В спектакъла участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ "К. Кисимов"

plakat 1-site

 

postheadericon "Криворазбраната цивилизация"

"Криворазбраната цивилизация"

мюзикъл

музика Дечо Таралежков, текст Добри Войников

 

Музикално - драматичен театър „Константин Кисимов“ Велико Търново представя за първи път в сценичен вариант мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“ по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников.

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:

 

сценарий и режисура - Борис Дюлгеров

диригент - Васил Вълчев

сценография и костюми - Лидия Къркеланова

хореография - Катя Богданова

хормайстор - Яница Брънзелова

корепетитор – Росица Тарапанова

 

Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников, в който умело е вплетена музиката на Дечо Таралежков. Всеки един от героите е колоритно охарактеризиран със своя музикална тема, която в много случаи е поставена на фолклорна основа, но присъстват и елементи на навлизащите модерни за времето си европейски танци. Включени са и хорови напеви от българския фолклор, търсейки един общ художествен израз, за да внуши посланията на времето, на епохата, с препратка към днешния ден.

Драматургичният конфликт

 

 

postheadericon "Четиримата близнаци"

"Четиримата близнаци" - мюзикъл за малки и големи

 

Композиторът Георги Костов написва творбата по пиесата "Приказка за калпаците" /"Щръклица" от Панчо Панчев - Дядо Пънч през 1997 г.

 

"Четиримата близнаци" се поставя на сцената на Музикално-драматичен театър "К. Кисимов" за първи път през 2016 г. Режисьор на постановката е Стефан Донев. Диригент Васил Вълчев.

 

"Четиримата близнаци" е музикална комедия, написана в духа на фолклорната традиция. Една приказка за порастването, избора в живота и отстояването на любовта, в която побеждава доброто.

Направете подарък за цялото си семейство - заповядайте на мюзикъла "Четиримата близнаци"

4-мата близнаци - афиш-3

 
Още статии...

ScenaNaVekovete

ScenaNaVekoveteFB