Печат

Програма

Събитие 

Заглавие:
"Прилепът" - премиера
Кога:
23.06.2020 19.00 ч.
Къде:
МДТ Голяма зала - Велико Търново

Описание

ПРИЛЕПЪТ

 

оперета от Йохан Щраус - син

либрето Карл Хафнер и Рихард Жене

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:

 

Режисьор - Гълъб Бочуков

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Диригент - Васил Вълчев

Художник - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданова

Хормайстор - Яница Брънзелова

 

Йохан Щраус - син, вече е изградил репутацията си като Краля на валса, когато написва своята оперета "Прилепът". Щраус вече е композирал общо около петстотин танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога - "На хубавия син Дунав".

 

"Прилепът" е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ириния и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност, лекота и хармония.

 

Цялостното действие в "Прилепът" произтича от решението на Доктор Фалке да засрами своя приятел Айзенщайн за това, че го е оставил да намери сам пътя към дома си след едно пиянско парти. Доктор Фалке замисля да изобличи склонността на Айзенщайн, както и на съпругата му Розалинда, към извънбрачни "забежки", като урежда те двамата да участват в бал с маски. Айзенщайн "непринудено" започва да флиртува със собствената си съпруга. В същото време любовникът на Розалинда - Алфред е в затвора, вместо самия Айзенщайн. Накрая на историята, героите разкриват истинската си самоличност, но дали вече не е твърде късно да си простят?

 

Премиерата на "Прилепът" се е състояла на 5 април 1874 година във Виенския "Театер ан-дер-Вин" и от тогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар.

 

 

 

Предстоящи събития

NOEVENTS

Минали събития

ScenaNaVekovete

ScenaNaVekoveteFB