postheadericon От сайта на Министерството на културата

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЯПОНСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПОДПИСАХА ДОГОВОР ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ЗА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР

 

(25.01.2011)

 

„Културният диалог между България и Япония е активен от години наред. Страната ни има все по-силно представителство тук, защото разполага с прекрасни ценности, които бихме могли да обменим заедно”. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, след като подписа Договор за отпускане на безвъзмездна помощ за великотърновския театър с вицепрезидента на Японската агенция за международно сътрудничество г-н Кендзо Ошима.

По думите на г-н Ошима традиционните културни взаимоотношения между Япония и България се развиват успешно на високо ниво и двете държави могат да се гордеят с историята и традициите си по отношение на културния обмен. Той посочи, че българският сумист Калоян Махлянов е състезателят, който също свързва двете нации и доставя удоволствие с постиженията си на любителите на този вид спорт.
В рамките на работното посещение на българския премиер Бойко Борисов и правителствена делегация в Япония се състоя Размяна на ноти между министрите на външните работи – Николай Младенов и Сейджи Маехара за получаване на безвъзмездна помощ за културата в размер на около 460,000 евро. Средствата ще бъдат използвани за модернизиране на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” в гр. Велико Търново.
През 2011 година за пръв път в Япония предстои да бъде открита Иконописна българска школа. „Имаме много общи културни характеристики и традиции с Япония, например образът на коня в бита на двата народа. В тази връзка предстои съвместна изложба, която ще бъде показана в България”, каза министър Вежди Рашидов.
Финансовата подкрепа от Япония за страната ни през годините е използвана за модернизация на КЦМ–Пловдив, разширяване на пристанище Бургас, удължаване на Софийското метро, изграждане на контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас; безвъзмездна помощ за социални, образователни и културни проекти (дарение на оборудване за 17 културни институции, между които Българската национална телевизия, Националната художествена галерия и Музея на тракийското изкуство в Александрово, Хасковско); отпускане на стипендии за обучение на български студенти и специалисти в Япония.