ДОН ЖУАН

10.11.2023 19:00 - 22:00 Голяма зала на МДТ "К.Кисимов" - Велико Търново

Купете билет от тук: 


ДОН ЖУАН  

опера от В. А. Моцарт
либрето Лоренцо да Понте

Съчетание на божествена музика, завладяващи певчески изпълнения и актьорска игра, мащабна сценография – оживяваща с 3D мапинг, характерни костюми.

ДИРИГЕНТ – Георги Патриков
РЕЖИСЬОР – Петко Бонев
СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ – Ася Стоименова
ХОРЕОГРАФИЯ – Катя Богданова
ХОРМАЙСТОР – Яница Първанова
КОНЦЕРТМАЙСТОР – Мария Павлова
3D мапинг – Лора Руневска /elektrick.me/

Участват:
ДOН ЖУАН – Никола Иванов 
ДОННА АННА – Теодора Петрова 
ДОННА ЕЛВИРА – Миряна Калушкова 
ДОН ОТТАВИО – Стеван Каранац /Сърбия/ 
ЦЕРЛИНА – Мария Славова
ЛЕПОРЕЛЛО- Пламен Кумпиков 
КОМАНДОРЪТ- Любен Байчински
МАЗЕТТО – Денис Бояджиев 

ОРКЕСТЪР, ХОР И БАЛЕТ на МДТ “К. Кисимов”

Романс, интриги, завист, хитрост, ярост… И възмездие!
Пленяващият шедьовър на Моцарт, който проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го достига е новото премиерно заглавие на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“. Произведението на гениалния композитор е известно с представянето на непрестанно променящи се многопластови герои, динамичното действие и смесицата от комедия и сърцераздирателност.
В обрисовката на Дон Жуан, Моцарт излиза от комедийните рамки и затова в неговата музикална характеристика преобладават благородно-романтичните елементи.

Наричат “Don Giovanni” “велика опера”, защото геният на Моцарт съчетава блестящо светлата комедия с ужасната трагедия, която довежда Дон Жуан до трагичен край. Финалът е замислен като поука за всеки, който причинява другиму мъка и страдание. „Дон Жуан”, наречен от самия Моцарт “драма джокоза” (весела драма), безспорно е един от върховете в творчеството на композитора, съчетал ярко особеностите на драматичната и комичната опера. Цялата опера е силна психологическа драма, независимо от “комедийната линия” в нея.
Драматургичното изграждане на творбата показва неповторимия усет на Моцарт към сценичното действие. В същото време всички музикални номера са висше съвършенство на музикалната форма, образите са ярки, релефни и живи, изваяни с неповторимо майсторство. Увертюрата на „Дон Жуан” е една от най-значимите Моцартови увертюри, а също така и едно от най-често изпълняваните негови оркестрови произведения.

Операта се изпълнява в оригинал на италиански език – със субтитри на български език.

Билетите са в продажба на касите на МДТ „К. Кисимов“ и он-лайн на: https://teatarvtarnovo.com

ЗАПОВЯДАЙТЕ!